kuva12-normal.jpg
Valmistukseen käytän oikeaa pastoroimatonta lehmänmaitoa, suoraan lypsystä. Leipäjuuston valmistuksessa tarvitset 10 ltr:n kattilan, suuren ämpärin, kaksi reikäkauhaa, lävikön, ruokalusikan, kaksi juustorehtoa, leivinpaperia, ritilän ja uunipannun.

Lämmitä lehmänmaito kädenlämpöiseksi ja lisää siihen 2 tl juustonjuoksutinta ja 2 rkl suolaa. Sekoita, jotta sekoittuvat maitoonAnna seisoa sekoittamatta noin 20-30 minuuttia, eli kunnes seos on juoksettunut. Ala kokoamaan sitä kahdella reikäkauhalla varovasti keskustaa kohden painellen Kaada aina välillä irronnutta heraa alas lavuaarista. Heran voi ottaa myös talteen ja pakastaa. Sitä voi myöhemmin käyttää nesteenä leivonnassa. Joidenkin vatsa kestää heraan leivottua pullaa/leipää paremmin, kuin tavalliseen pastoroituun maitoon leivottua. Kannattaa siis kokeilla leivonnassa. 
Kaada lopulta massa lävikköön valuamaan ja ala puristella sitä vielä tässä molemmin käsin, jotta hera saadaan mahdollisimman hyvin puristettua pois.Laita lopulta juustomassa leivinpaperin päälle ritilälle valuamaan. Ritilän reunan alle kannattaa laittaa jokin nostamaan sitä vähän yläasentoon, jotta irronnut hera pääsee valuamaan pois.Laita juustomassa leivinpaperin päällä ritilälle ja ritilä vedellä täytetyn uunipannun päälle
 


Paista juusto vesiauteessa leivinpaperilla ritilänpäällä kuumassa (n. 300°) leivinuunissa noin 10-15 minuuttia, eli kunnes pinnalle tulee tummia täpliäLaita pöydälle tai muulle alustalle ensin voipaperi ja sen päälle puhtaita pyyhkeitä, jotta voit sen päällä kääntää ja työstää juustoa paiston välissä ja lopussa. Kuuma hera imeytyy pyyhkeeseen eikä pääse valumaan päälle ja polttamaan ihoa.

Ota juusto uunista, laita puhdas leivinpaperin juuston päälleKäännä juusto ja siirrä reholle ja litistä sitä kahden rehon välissä. Vedä juusto uuden leivinpaperin päälle ritilälle, ota vanha leinpaperi pois päältä ja laita juusto uuniin takaisin ja paista toinen puolikin, kunnes siihenkin tulee tummia täpliä (n. 10 min) Ole varovainen juustoa kääntäessä, sillä valuva hera on polttavan kuumaa. Pidä paksut uunikintaat kädessä juustoa käännellessäsi
Juusto on valmis, kun sen pinta on saanut kauniit täplät. Ota juusto uunista ja laita taas leivinpaperi juuston päälle, käännä varovasti rehon päälle ja litistä sitä vielä, kunnes juusto on haluamasi vahvuinen. Jätä leivinpaperi juuston päälle ja puhdas pyyhe sen päälle ja anna jäähtyä rauhassa

Kotona valmistettu juusto on suurta herkkua. Niin tuoreena sitä ei kaupoista saa. Valmis juusto on aluksi pehmeä, mutta kiinteytyy jäähtyessään. Tuore juusto narisee hampaissa. Itse tykkään syödä sitä sellaisenaan ja paloiteltuna kuuman kahvin seassa. Itse en käytä sokeria, mutta sokeria voi niin halutessa lisätä.

Juuston valmistaminen kotona ei taloudellisesti ole kannattavaa, sillä  maidon hinnalla melkein  saa kaupasta valmiin juuston. Itse valmistan juustoa lähinnä maun vuoksi, koska itsevalmistettu, tuore juusto on  
- se vain on niin hyvää -   

Juuston valmistaminen ei ole vaikeaa, mutta aikaa siinä äkkiä tuhraantuu. Itse olen suuri juuston ystävä ja valmistan sitä liki viikottain.

Valmistan juustoa  myös myyntiin. Hinnalla en pysty kilpailemaan kaupan juustojen kanssa, mutta maku ja tuoreus ovat riittäviä valttikortteja, miksi kotijuustoa kannattaa suosia.